Leestijd: 9 min

Op zaterdag 16 september en zondag 17 september 2023 is de 40Eme editie van de Europese Open Monumentendagen, waarop met name ‘Levend Erfgoed’ wordt gevierd. Voor de gelegenheid bieden de bezienswaardigheden, musea en verenigingen van de bestemming Falaise – Suisse Normande u originele activiteiten en bezoeken aan.

Zaterdag 16 & Zondag 17 September

De middeleeuwse stad - Falaise : rondleiding op eigen gelegenheid

 • Openingsuren
 • gratis

Ontdek het rijke erfgoed van Falaise, middeleeuwse stad, geboorteplaats van Willem de Veroveraar door de circuit van de wallen. Een zelfstandig bezoek kunt u volgen aan de hand van de fiche die verkrijgbaar is bij het VVV-kantoor of die u kunt downloaden. En voor een nog completere ervaring gebruik je de app WIVISITS waarmee u kunt profiteren van geolocatie en een compleet en toegankelijk audiogeleid commentaar! Toegang tot de audiorondleiding is gratis en zonder downloadverplichting.

Kasteel Willem de Veroveraar - Falaise : rondleiding op eigen gelegenheid

 • Van 10h naar 18h
 • Vrij - Contact: 02 31 41 61 44

Presentatie van de site door de bemiddelaars gedurende ongeveer tien minuten, het bezoek aan de kerkers wordt vervolgens onafhankelijk uitgevoerd voor alle bezoekers (beperkte plaatsen).

Automatenmuseum - Falaise : zelfstandig en/of geleid bezoek, spelletjes

 • Van 10 tot 12 uur en van 30 tot 13 uur.
 • Rondleidingen om 14 en 15 uur (vanaf 30 jaar) - Op reservering
 • Vrij - Contact: 02 31 90 02 43

Bezoek het Automatenmuseum zelfstandig met behulp van een bezoekboekje en een spelletjesboekje voor kinderen. En speciaal voor de Europese Open Monumentendagen nodigt het Automatenmuseum je uit om plezier te hebben rond bordspellen (spellen toegankelijk vanaf 3 jaar).

Kasteel de la Fresnaye - Falaise : blootstelling "Onkruid"

Voor het tweede jaar op rij neemt het Labo des Arts het Château de la Fresnaye over voor een tentoonstelling rond popcultuur en hedendaagse kunst. Ontdek de tentoonstelling “Weeds” van Nicolas Weber en Hilary Galbreaith.

 • Van 11h naar 20h
 • Vrij - Contact: 02 31 90 89 60

Kapel van St. Vigor - Saint-Martin-de-Better: rondleiding op eigen gelegenheid

 • Van 10h naar 18h
 • 1 € / persoon - Contact: 02 31 90 17 26

Gratis bezoek aan de Saint Vigor-kapel, gebouwd in de 1987e eeuw en gerestaureerd in XNUMX door Kyoji Takubo, een Japanse kunstenaar, die besloot er een waar kunstwerk van te maken.

Fernand Léger-André Mare Museum -Argentan: rondleiding op eigen gelegenheid

 • Van 10 tot 12 uur en van 30 tot 13 uur.
 • gratis - Contact: 02 33 16 55 97

Kom en ontdek het verhaal van deze 2 grote kunstenaars van de XXEme eeuw, vanaf hun eerste stappen in Argentan tot hun internationale bekendheid. Ook woont u een presentatie bij van de medewerkers van de verschillende beroepen die binnen het museum worden uitgeoefend.

Torp kapel - Villers-Canivet : rondleiding op eigen gelegenheid

 • Van 10u tot 12u30 en van 14u tot 19u.
 • Gratis deelname

Ontdek de kapel van Torp en profiteer van de restitutie van het project “Mumures”, werk van enkele maanden uitgevoerd in het kader van het initiatief “Landelijke gebieden, culturele gebieden” uitgevoerd door de DRAC Normandië. Via een geluidswerk en verschillende collectieve werken geproduceerd met de inwoners van het gebied, treed je in de voetsporen van een kapel die een tijdlang verlaten was en vandaag herbouwd in het hart van een gehucht, een discrete getuige van de geschiedenis van mannen en vrouwen die daar wonen.

Vicques-kasteel : zelfgeleide tour

 • Van 10u tot 13u en van 14u tot 18u30
 • gratis

Op deze zeer goed bewaarde plek, een voormalig bolwerk, profiteert u van een presentatie van erfgoedambachten. Deze traditionele bouwvakkers bouwden ons erfgoed op tot de verschijning van beton en moderne producten. Worden geëerd: Maison Paysanne de France en al zijn knowhow, evenals de Charpentiers sans Frontières, waarvan sommige momenteel de spanten vervaardigen die nodig zijn voor de reconstructie van het grote dak van de Notre-Dame de Paris.

Kasteel van Treprel: rondleiding zonder gids 

 • 10 - 13 uur en 14 - 18 uur
 • gratis - Contact: 06 82 81 41 60

Rondleiding door het park en de westgevel van het kasteel van Tréprel. Dit XNUMXe-eeuwse kasteelEme in neoklassieke stijl werd mooi gebouwd in kalksteen en baksteen door de architect Nicolas Gondouin, vooral beroemd vanwege de bouw van het stadhuis en het Saint-Léonard de Falaise hotel.

Château de Grisy: rondleiding zonder gids

 • Van 13h30 tot 18h30
 • gratis - Contact: 06 52 68 75 78

Bezoek aan de buitenkant. Het Château de Grisy, gebouwd in de XNUMXeEme eeuw, vervolgens uitgebreid in de XNUMXeEme eeuw, omvat de woning, de bijgebouwen van de boerderij, een vijver en de boomgaarden.

Chateau d'Ailly - Bernières d'Ailly : theatrale dwaling

 • Van 14h naar 19h
 • Voorstellingen om 14 en 30 uur.
 • 5 € / persoon (gratis -10 jaar oud) - Contact: 09 51 23 53 23

Afspraak voor een theatrale wandeling "Laten we terug in de tijd gaan" in het hart van het park van het Château d'Ailly! Zodra je het park betreedt, word je begroet door personages uit een andere tijd. In de kapel van de XIEme eeuw, ontdek een tentoonstelling over elegantie waarin je silhouetten vindt uit de jaren 1950 tot de jaren 2000. Tijdens je omzwervingen langs de buitenkant kun je oude spelletjes met vrolijke kostuums uitproberen. En in de bocht van een bosje kom je een theatervoorstelling tegen!

watermolen - Saint-Germain-Langot : begeleide tour

 • Van 14h naar 18h
 • Gratis deelname

Bezoek aan de molen in werking (graan malen), tentoonstelling van maalwerktuigen en documenten met betrekking tot de geschiedenis en het leven van de molens. Bezoek toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit, bewegwijzerde route vanuit het centrum van het dorp.

Alleen zaterdag 16 september

Media - Falaise : tentoonstelling "De kunst steigert"

 • Van 9 tot 30 uur en van 12 tot 30 uur.
 • gratis - Contact: 02 31 41 65 45

Speciaal voor de Europese Open Monumentendagen biedt de mediatheek Pays de Falaise u een tentoonstelling van 25 ruiterkostuums van het bedrijf "L'Art est cabré", een bedrijf dat paardensport combineert met podiumkunsten.

Kapel van St. Vigor - Saint-Martin-de-Better: rondleiding op eigen gelegenheid

 • Avond

Verlichting van de kapel bij het vallen van de avond

Natuurwandeling in de Brèche au Diable – Soumont-Saint-Quentin

 • Vertrek om 14 uur - Ontmoet elkaar op de parkeerplaats van de kerk van Soumont
 • gratis - Contact: 06 09 36 58 08

Ontdek in het hart van de vlakte deze plek vol legendes. Verandering van omgeving: ruig rotsachtig eilandje, wilde rivier, heidevelden. Langs de paden van de bres nodigt Loïc Nicolle, een gepassioneerde natuurgids, u uit om de daar verborgen fauna en flora te ontdekken. Van het graf van Marie Joly tot de prehistorische slijpers, deze 2 uur durende wandeling belooft rijk te zijn aan ontdekkingen.

Micro-waanzin - Falaise: microconferentie “Vrouwelijke kunstenaars door de tijd”

 • Van 14h naar 16h
 • gratis - Contact: 02 31 90 92 44

Dit jaar eert de Micro-Folie de Falaise vrouwelijke kunstenaars tijdens de Europese Erfgoeddagen! Via het digitale museum ontdek je degenen die de kunstgeschiedenis hebben gemarkeerd. Verschillende werken, geselecteerd door de bemiddelaar van de plaats, zullen ons in staat stellen terug in de tijd te gaan en de omstandigheden van vrouwelijke kunstenaars te begrijpen.

Falaise Forum-Theater - Klif: rondleiding

 • Om 15:30 uur (duur: 1u30)
 • gratis - Contact: 02 31 90 89 60

Ga deze keer naar de andere kant van het decor! Ontdek exclusief voor de Europese Open Monumentendagen het Forumtheater, hoe het werkt, de backstage... Alles wat de toeschouwer normaal niet ziet!

Torpkapel – Villers-Canivet

 • Om 20:30 uur
 • gratis

Kom vanuit het dorpshuis uw erfgoed ontdekken bij nachtlicht. Loop richting de Torpkapel die voor de gelegenheid verlicht zal zijn. Vriendschap glas.

Rondleiding door het oude washuis en wandeling in de Val d’Ante – klif

 • Om 15:00 uur
 • ontmoeten elkaar in het oude washuis rue de la Roche
 • Gratis – reserveren VVV-kantoor 02 31 90 17 26

Vertrekkend vanuit het oude washuis biedt de vereniging “Si Falaise m'tait conté” u een wandeling door de buurt: de leerlooierijen en andere industrieën, de washuizen, de wederopbouwprojecten en de verdwenen straten.

Zondag, 17 september

Abdij van Saint-André-en-Gouffern - La Hoguette : begeleide tour

 • Van 13h naar 18h
 • Gratis (bij registratie) - Contact: 07 77 96 67 84

Rondleiding op de site door de eigenaars rond de thema's architectuur, restauratie en de geschiedenis van de abdij.

Morteaux-Couliboeuf : rondleiding in de voetsporen van generaal Le Tellier de Blanchard

 • Om 14:30 uur - Ontmoet elkaar op het Stadhuisplein
 • gratis

Ontdek het lot van generaal Le Tellier de Blanchard, een bijzondere man en uitmuntend figuur in de stad Morteaux-Couliboeuf. Volg eerst een rondleiding door de stad en geniet daarna van een privérondleiding door de tentoonstelling over de Generaal in de Mediatheek, langs voorwerpen en documenten uit de periode, militairen en familie.

Kapel van St. Vigor - Saint-Martin-de-Better: rondleiding op eigen gelegenheid

 • Om 17 uur
 • Reserveren aanbevolen 06 82 76 49 55
 • Gratis deelname

Pierre Gallon, een muzikant geboren in Falaise, houdt ervan ervaringen te vermenigvuldigen. Nadat hij met twee eerste prijzen en de hoogste onderscheidingen afstudeerde aan het Conservatoire National Supérieur, biedt hij ter afsluiting van de dag een klein klavecimbelconcert aan.

Het kasteel van Versainville

 • 10 tot 13 uur
 • Bezoek aan het park: € 5
 • Bezoek aan het park en het interieur: € 10

Rondleiding aangeboden om 10 uur en 30 uur Toegang tot het park met een korte presentatie van het pand, of bezoek aan het interieur. Gebouwd aan het begin van de 11e eeuw in de buurt van Falaise, door een oude Normandische familie, lokaal sterk gevestigd en in deze familie gebleven, overleefde het Château de Versainville de revolutionaire periode zonder grote schade, werd gespaard tijdens de bombardementen op Falaise, ondanks de aanwezigheid van de bezettingstroepen, diende jarenlang als opvangcentrum voor zomerkampen voordat het gezin zich daar hervestigde. Het is zijn geschiedenis en zijn huidige leven binnen zijn territorium dat zal worden gepresenteerd

Media - Falaise: conferentie “een ruiterportret”

 • Om 15 uur
 • gratis - Contact: 02 31 41 65 45

Lopen, draven, galopperen... een lichaam in beweging! Ga tijdens de Europese Open Monumentendagen in gesprek met Mireille Crétinon, beeldend kunstenaar.

Hôtel de Morel – Falaise: rondleiding door de tuin zonder gids

 • Van 14h30 tot 17h30
 • Gratis – Contact: 02 31 90 17 26 (VVV-kantoor)

De heer en mevrouw Delacroix geven u gratis toegang tot de tuin van hun prachtige XNUMXe-eeuwse herenhuis. Vanaf de stadsmuren heeft u een prachtig uitzicht op de Val d'Ante.