Leestijd: 8 min

Op zaterdag 17 en zondag 18 september 2022 vindt de 39e editie van de Europese Open Monumentendagen plaats, waarin duurzaam erfgoed wordt gevierd, een zeer actueel thema in de context van klimaatverandering. Voor de gelegenheid bieden de sites, musea en verenigingen van de bestemming Falaise – Suisse Normande u originele activiteiten en bezoeken aan.

Zaterdag 17 september

Cliff: rondleiding "Cliff in Paintings"

 • Om 15 uur – Gratis (registratie via de Facebook-pagina “Si Falaise m’tait conté”)

Deze rondleiding vertrekt vanuit de kerk van Guibray en brengt je naar Place Guillaume le Conquérant. De paardenmarkt van Guibray, de markt voor St Gervais, de huizen van Val d'Ante, de kerken of het kasteel van Falaise zijn door vele kunstenaars gekozen als onderwerp voor schilderijen of gravures. Deze wandeling van ongeveer 1u30 zal de gelegenheid zijn om ze te ontdekken en om met hen het spoor van de oude klif te vinden. Laat ons leiden door de ogen van Raoul Dufy of Othon Friesz, André Messager of Pierre Trémauville.

Klif - Media : Conferentie

 • Van 14 tot 30 uur – Gratis – Contact: 02 31 41 65 45

Conferentie "Het neolithicum in het Pays de Falaise" door Denis Jan, archeoloog bij het departement Calvados. De neolithische vindplaatsen die in het Pays de Falaise zijn opgegraven, zullen worden besproken, in het bijzonder die van Les Sentes, recentelijk opgegraven, evenals andere vindplaatsen in Calvados om alle facetten van deze periode te illustreren.

Treprel – Kasteel Treprel: zelfgeleide tour 

 • Uitzonderlijke opening!
 • Van 15 tot 21 uur – Gratis

Ontdekking van het park en de westgevel van dit kasteel, gebouwd rond 1780 door Nicolas Gondouin.

Vignats – Carrière: Open deuren

 • Uitzonderlijke opening!
 • Open van 9 tot 18 uur – Gratis - Contact: 02 33 67 88 00
 • Tours vertrekken elke 30 minuten tussen 9 en 30 uur.

Een rondrit van 1u30 per bus stelt u in staat om de site, de werkende machines en aanverwante beroepen te ontdekken.

Zondag, 18 september

Klif - Media : Opgraving van een vals neolithisch graf

 • Van 14u tot 17u – Gratis – Contact: 02 31 41 65 45

Kom en ervaar de opgraving van een vals Neolithisch graf, in het glazen dak van de mediatheek, met een educatief boekje als ondersteuning. Een bemiddelaar van de dienst archeologie van de afdeling zal aanwezig zijn om het publiek te begeleiden.

Klif - Pauze bioscoop : Projectie

 • Van 19 uur tot 30 uur – Gratis – Contactpersoon: 02 31 90 31 17

Vertoning: "Dansen met dieren: de vriendelijke groeten".

Chorège CDCN nodigt je uit om de documentaire films van de dansers Marine Chesnais en Céline Larrère te ontdekken. Een choreografische benadering van de gevoelige relatie met walvissen, bijen, koeien en slakken, in de open zee en op boerderijen, waar de ontmoeting met de levende en dierlijke lichamen wordt doorkruist door dans.

Klif - Kerk van Saint-Gervais : Overleg

 • Om 16 uur – Gratis deelname – Contact: 02 31 90 25 40

Concert georganiseerd door de Independent Music Association en ondersteund door de Saint Laurent buurtvereniging. De Keiran Mc Niff Singers, een groep van 80 Franse en Engelse zangers begeleid door een kamerorkest, brengen werken van Whitacre, Händel, Albinoni, Arnesen, Nicolay, Goodall, Purcell, Forrest, Rutter.

La Hoguette – Abdij van Saint André en Gouffern : Begeleide tour

 • Van 13u tot 18u – Gratis (bij inschrijving) – Contact: 07 77 96 67 84

Rondleiding op de site door de eigenaars die u kennis laten maken met de overblijfselen van de abdij, zijn geschiedenis, zijn architectonisch erfgoed en de oprichting van duurzaam erfgoed.

Zaterdag 17 & Zondag 18 September

Klif - Kasteel Willem-de-Veroveraar : Onafhankelijk bezoek

 • Van 10u tot 18u – Gratis – Contact: 02 31 41 61 44

Presentatie van de site door de bemiddelaars gedurende ongeveer tien minuten, het bezoek aan de kerkers wordt vervolgens onafhankelijk uitgevoerd voor alle bezoekers (beperkte plaatsen).

Klif - Automatenmuseum : Onafhankelijk bezoek & Escape Game

 • Van 10u tot 12u30 en van 13u30 tot 18u – Gratis – Contact: 02 31 90 02 43

Kom zelfstandig het Automatenmuseum bezoeken en laat ter gelegenheid van Open Monumentendagen het plezier duren door deel te nemen aan de Escape Game "Operatie Mudaf+"(bij inschrijving: 14 & 30 uur).

Cliff – Château de la Fresnaye: Tentoonstelling

 • Zaterdag van 14u tot 20u & zondag van 11u tot 16u – Gratis

Op uitnodiging van de stad Falaise hebben zes kunstenaars van het Labo des Arts residenties gehouden in het Château de la Fresnaye. Kom tijdens het weekend hun producties ontdekken.

Klif - Hotel Saint Leonard : Begeleide tour 

 • Uitzonderlijke opening!
 • Vertrek: 14 uur, 15 uur & 30 uur – €17 (gratis onder de 5 jaar) - Contact: 06 16 94 45 59

De heer VATINEL, eigenaar van de plaats, nodigt u uit om dit prachtige herenhuis uit de 18e eeuw, het werk van de architect Nicolas GONDOUIN, te ontdekken tijdens een rondleiding (reserveren aanbevolen). Gedurende de twee dagen wordt er op de binnenplaats een garage sale gehouden.

Falaise – Rondleiding: “Klif met paardenkoets”

 • Ontmoet elkaar op Place Guillaume de Veroveraar
 • Vertrek op zaterdag: 14 uur / 45 uur / 15 uur / 30 uur / 16 uur
 • Vertrek op zondag: 10 uur / 00 uur / 10 uur / 45 uur / 11 uur / 30 uur / 12 uur / 15 uur / 14 uur / 00 uur
 • Prijzen: € 7.00 / Volwassene – € 3.00 / Kind – € 15.00 / Familieticket (2 volwassenen + 2 kinderen)
 • Duur: 30 min – Reserveren aanbevolen – Contactpersoon: 06 88 40 06 35

In het kader van de Europese Open Monumentendagen biedt COBService u een bezoek aan Falaise per paardenkoets aan. Dit circuit doorspekt met haltes laat je het erfgoed van de stad en de wereld van het autorijden ontdekken. Een familie-uitje dat jong en oud zal bekoren!

Sint Maarten van Beter – Kapel van St. Vigor : Onafhankelijk bezoek

 • Van 10 tot 18 uur – €1 – Contact: 02 31 90 17 26

Gratis bezoek aan de Saint Vigor-kapel, gebouwd in de 1987e eeuw en gerestaureerd in 21 door Kyoji Takubo, een Japanse kunstenaar, die besloot er een waar kunstwerk van te maken. Kom op zaterdag met je picknick en geniet van de verlichting van de kapel van 23 tot 14 uur. Aanwezigheid van de twee kunstenaars die van 18 tot XNUMX uur een mooie zomertentoonstelling voorstelden.

Versainville – Kasteel van Versainville: Rondleiding 

 • Uitzonderlijke opening
 • Vertrek: zaterdag om 14u30 en 16u & zondag om 11u (honden & picknicks verboden)
 • €8: rondleiding + toegang tot het park / €3: toegang tot het park – Gratis voor kinderen onder de 12

Toegang tot het park van het Château de Versainville met circuit van de terrassen en buitenpresentatie van het kasteel; rondleiding door de zomerlounge en andere voor het publiek toegankelijke ruimtes.

Grisy – Château de Grisy: zelfgeleide tour

 • Uitzonderlijke opening
 • Van 13 tot 30 uur – Gratis – Contact: 06 52 68 75 78

Bezoek van exterieurs. Het Château de Grisy, gebouwd in de XNUMXe eeuw en vervolgens uitgebreid in de XNUMXe eeuw, omvat de woning, de bijgebouwen van de boerderij, een vijver en de boomgaarden.

Argentijns – Fernand Léger-André Mare Museum : Onafhankelijk bezoek

 • Van 10u tot 12u30 & van 13u30 tot 18u – Gratis - Contact: 02 33 16 55 97

Kom en ontdek het verhaal van deze 2 grote artiesten van de 20Eme eeuw, van hun eerste stappen in Argentan tot hun internationale faam.

Villers-Canivet – Abdij van Sainte Marie aux Dames : Begeleide tour

 • Van 11h naar 17h - 5€/volwassene & Gratis -18 jaar – Contact: 02 31 90 81 80

Rondleiding door de abdij door de eigenaar. Dit klooster, een historisch monument, werd in 1127 gesticht voor nonnen. Het uitzonderlijk gerestaureerde middeleeuwse poortgebouw uit de XNUMXe eeuw is praktisch in originele staat.

Villers-Canivet – Torp-kapel: rondleiding zonder gids

 • Van 10u tot 12u30 & van 14u tot 19u – Gratis deelname

"Gemurmel in de kapel": Dit participatieve artistieke project, onder toezicht van Florine Delasalle, wordt u aangeboden door de Vereniging van Vrienden van de Kapel van Torp met de wens om deze plek gedurende 20 jaar in restauratie tot leven te brengen. In samenwerking met de gemeente Villers Canivet is het de wens om ook de geschiedenis van de stad en haar inwoners te benadrukken. "Mumures" zal een gelegenheid zijn om de mondelinge herinnering rond de plaats te verzamelen om een ​​geluids- en visueel werk te creëren in resonantie met de kapel. Kom en neem deel aan dit menselijke en collectieve avontuur. Ter plaatse: bezoeken ter plaatse en activiteiten voor jongeren.

Bernières d'Ailly – Château d'Ailly: Theater

 • Uitzonderlijke opening!
 • Van 14u tot 19u – 5 € (gratis -10 jaar) – Contact: 09 51 23 53 23

Het Château d Ailly stelt zijn park open voor gratis bezoek. Ter gelegenheid van het millennium kunt u in de kapel een collectie trouwjurken en voorbeelden van haute couture-borduurwerk ontdekken. Bezoek ook op beide dagen uitzonderlijke optredens van het gezelschap Derrière le Masque (om 2 en 14 uur). Het gezelschap zal geselecteerde stukken van Molière uitvoeren (de leden van het gezelschap zullen gekleed gaan in ongelooflijke outfits, gemaakt door Gérard Trémolet, eigenaar van het pand en haute couture-ontwerper).

Saint Germain-Langot – Watermolen: rondleiding

 • Uitzonderlijke opening!
 • Van 14u tot 18u – Gratis deelname

Bezoek aan de molen in werking (graan malen), tentoonstelling van maalwerktuigen en documenten met betrekking tot de geschiedenis en het leven van de molens. Bezoek toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit, bewegwijzerde route vanuit het centrum van het dorp.

Morteaux-Couliboeuf : Inaugurele wandelingen “Circuit QR-codes”

 • Ontdekking van het dorp!
 • om 14 uur – Gratis – Contact: Mevr. Fior: 06 36 55 91 30

Tijdens deze 2 dagen worden er 2 verschillende wandelingen aangeboden: een wandeling om Morteaux te ontdekken op zaterdag en een om Couliboeuf te ontdekken op zondag.